Slik velger du kjøkkenbenkeplate

Laminat, granitt, tre eller noe helt annet? Ditt valg av benkeplate til kjøkkenet har ikke bare avgjørende betydning for den samlede prisen på et nytt kjøkken, men hver type benkeplate har også sine fordeler og ulemper. Få oversikt over mulighetene dine.

Hvordan bruker du kjøkkenet ditt?

Når du skal finne den rette benkeplaten til kjøkkenet, må du ta stilling til hvordan du vil bruke ditt kjøkken. Det er derfor viktig at du vurderer om benkeplaten f.eks. skal være varmebestandig, ripefast eller lett å rengjøre.

Det finnes ikke en benkeplate som er helt vedlikeholdsfri. Til gjengjeld har hvert materiale sine positive egenskaper, og i visse tilfeller begrensninger, som gjør et spesifikt materiale til den rette benkeplate for deg.

 

Nedenfor får du en gjennomgang av syv populære benkeplatematerialer.

Typer av benkeplater

 • Laminat: Slitesterkt, mange fargemuligheter og en svært rimelig benkeplate.
   
 • Massivt tre: Fås i flere tresorter som eldes med ynde med litt oljepleie. Prisen er i midten på prisskalaen, men det avhenger av tresorten. Tre tåler ikke varme gjenstander.
   
 • GetaCore®: Gjennomfarget og kompakt benkeplate til kjøkkenet som kan slipes likesom tre. Enkel å vedlikeholde. Monteres nesten uten synlige samlinger. Ligger i midten av prisskalaen.
   
 • Granitt: Slitesterkt og praktisk naturmateriale som kan ha fargevariasjon fra den ene benkeplaten til den andre. Enkelt vedlikehold. Tåler en del varme – men ikke svært varme panner eller lignende. Ligger i midten av prisskalaen.
   
 • Kompositt: Knust og etterbehandlet naturstein, like hardt som granitt, men med flere designmuligheter. Tåler flere slag, støt og riper enn de fleste benkeplater. Enkelt vedlikehold. Prisen ligger i den høye enden av skalaen.
   
 • Keramikk: Ripefast, varmebestandig (opptil 300 grader) og lett å vedlikeholde. Er fremstilt av sand, feltspat, leire, mineralske oljer og naturlige fargepigmenter. Det er en benkeplate som ligger i den høyeste enden av skalaen prismessig.
   
 • Dekton®: Består av 100 % mineraler, hovedsakelig kvarts. Ripefast, fargeekte, UV-bestandig, varmefast. En benkeplate av høyeste kvalitet, som tåler stort sett alt. Prisen er deretter, da Dekton® ligger i den aller høyeste enden av prisskalaen.

Det økonomiske valget

En benkeplate i laminat har en slitesterk og helt lukket overflate hvor fukt ikke trenger inn. Det gjør samtidig laminat til en benkeplate som ikke krever mye vedlikehold. Er du på utkikk etter en rimelig benkeplate til kjøkkenet som fås i en bred palett av farger og mønstre, kan en benkeplate i laminat være den perfekte matchen for deg.

Det praktiske valget

Deig på kjøkkenbordet når du lager hjemmebakte boller. Rødbetesaft på benkeplaten når du presser juice. Hjelp fra de minste til å lage kveldsmaten. Det kan være mange grunner til at en praktisk benkeplate er den optimale løsningen for deg. Hvis det er tilfellet, kan en benkeplate i granitt eller Dekton® begge være opplagte valg.  

Det estetiske valget

Alle har forskjellig smak. Heldigvis. Likevel er det noen benkeplater som er mer tidløse og klassiske enn andre. Det er en benkeplate i massivt tre et godt eksempel på. Massivt tre utstråler varme som skaper hyggelige rammer om livet på kjøkkenet ditt – uansett om stilen din er minimalistisk, klassisk eller romantisk.

En stor del av budsjettet

Valget ditt av benkeplate kan utgjøre en stor del av det samlede kjøkkenbudsjettet. Faktisk er det ikke uvanlig at prisen på kjøkkenbenkeplaten er på nivå eller overstiger prisen på resten av kjøkkenet.

Har du forelsket deg i en av de pristunge benkeplatene, slik som Dekton® eller kompositt, kan du måtte skape luft i budsjettet andre steder. Det kan f.eks. være ved å gjenbruke dine nåværende harde hvitevarer.
 

Se hva et nytt kjøkken koster

Ikke to kjøkkener er like

Når du skal velge en kjøkkenbenkeplate, må du finne den rette balansen mellom ønsker og behov. Det er ikke nødvendigvis et svar som er gitt på forhånd. Noen foretrekker en rimelig løsning, mens andre ser etter et unikt design i en eksklusiv kvalitet. Det er ingenting som er rett eller feil.

Hos DESIGNA har vi et bredt sortiment innenfor benkeplateløsninger. Det gjør også at du kan få en individuell løsning som passer til rammene om ditt liv.
 

Se alle våre kjøkkenmaterialer