Oppussing av kjøkken: Fornyelse eller totalrenovering?

Det er mange ting å tenke på når du vil pusse opp et kjøkken. Hvor skal du starte, og hvordan får du det resultatet du drømmer om? Når du vet rekkefølgen på hva du skal gjøre, og når, vil du enkelt, sikkert og godt komme i mål med kjøkkenoppussingen din. 

Start med en ønskeliste

Mange muligheter, mange valg

Hva vil du ha på det nye kjøkkenet ditt?

Det beste stedet å starte er å lage en ønskeliste. Hva vil du ha på det nye kjøkkenet ditt? Skal det være spiseplass? Skal dere være flere om matlagingen? Tenk grundig over hva du spesielt satte pris på, på det gamle kjøkkenet ditt, og hva du ikke likte.

Ikke la deg begrense. Det er ikke sikkert alt kan la seg gjøre, men i denne fasen må du gjerne drømme. Når du først vet hva du vil ha, kan du være mer realistisk etterpå:

  • Hva er budsjettet ditt?
  • Hva kan og vil du selv står for?
  • Når skal kjøkkenet stå ferdig?
     

Få kontroll over kjøkkenplanlegging

Fra tanke til handling

Slik kommer du i gang

Når du kjenner budsjettet ditt og vet hva du selv kan, og vil stå for, er det viktig å se på hva som praktisk og økonomisk kan realiseres. Omfanget av oppussingen avhenger nemlig av hvilke ønsker du verdsetter mest. Det er dine behov som er grunnleggende for hva kjøkkenoppussingen skal bestå av.

Normalt inndeler vi en kjøkkenoppussingen basert på omfanget: fornyelse, mindre oppussing eller en totalrenovering.

 

Se hva de forskjellige renoveringene dekker nedenfor.

Nye hvitevarer

Hvitevarer utgjør ikke bare en betydelig del av kjøkkenbudsjettet. De påvirker også hvordan du bruker kjøkkenet ditt. De kan være med på å løfte hverdagen din på kjøkkenet til nye høyder – og så kan de gi kjøkkenet et nytt, visuelt uttrykk.

Ønsker du å få integrerte hvitevarer skal du være oppmerksom på at de er dyrere og krever mer installasjonsarbeid. I tillegg må du forsikre deg om at de passer inn i skapene du allerede har.

Les også: Fornyelse eller renovering?

Fordeler og ulemper ved en mindre oppussing

Den store fordelen med å pusse opp kjøkkenet er at du kan komme langt med få midler. I de fleste tilfeller vil en annen fordel også være tid – det tar ikke lang tid å endre ting som gjør en betydelig forskjell på kjøkkenet ditt.

Omvendt er ulempen ved en mindre oppussing at du begrenser innredningen din. Det betyr i utgangspunktet at du må la elementene bli stående der de står i dag – men i mange tilfeller er elementene heldigvis allerede optimalt. 

Kan det lønne seg å pusse opp?

Det korte svaret er at det avhenger av tilstanden på kjøkkenet. Å pusse opp kjøkkenet koster godt og vel en fjerdedel av prisen for et nytt kjøkken. Du må derfor vurdere om prisen kontra resultatet du ønsker kan harmonere sammen.

Hvis du vil bytte ut flere dyre poster i kjøkkenbudsjettet, som for eksempel benkeplate, skap og skuffer, vil prisen raskt nærme seg hva du kan få et helt nytt kjøkken for – og derfor vil en totalrenovering være den beste løsningen.

Totalrenovering av kjøkkenet

Til tider må vi innrømme at det ikke lar seg gjøre å bare pusse opp deler av kjøkkenet. Hvis du har kommet frem til den konklusjonen, kan siste utvei være å totalrenovere kjøkkenet. Før du bestemmer deg for dette, anbefaler vi at du tar en uforpliktende prat med en innredningsekspert.

I enkelte tilfeller kan det være mulig å gjenbruke elementer og bruke noen av de eksisterende installasjonene. Det kan være med på å holde prisen på det kjøkkenet ditt nede.

 

Hva koster det å pusse opp?

Prisen på en kjøkkenoppussing avhenger av hva og hvor mye som skal byttes ut. I utgangspunktet er det billigst å bytte ut enkelte elementer i stedet for hele kjøkkenet. Men det er andre faktorer, som valg av materialer og størrelsen på kjøkkenet, som påvirker prisen på oppussingen.   

Velger du prisbevisst når du pusser opp kjøkkenet ditt, kommer du langt med 20.000. Men det er kun hvis du ikke skal flytte vann, strøm eller avløp. Deretter legger du til kostnader for hvitevarer, vask, armatur og montering, og du har prisen på en totalrenovering.
 

Lær mer om hva som påvirker prisen på et nytt kjøkken

Book et møte med en konsulent

Book et uforpliktende møte med en av våre konsulenter. Få en god kop kaffe og en prat om mulighetene for nytt kjøkken, bad eller garderobe.

Book et møte her