Få optimal kjøkkenbelysning

Belysning på kjøkkenet har avgjørende betydning for både stemningen, funksjonaliteten og helhetsinntrykket. Med den rette kjøkkenbelysningen får du de optimale arbeidsforholdene, og det gjør at du får mer ut av kjøkkenet ditt.

Tenk lyskilder fra starten av

For de fleste er ikke kjøkkenbelysningen det første de tar stilling til. Men det er en god idé å tenke på belysningen på kjøkkenet så tidlig som mulig, da plasseringen av lyskildene har direkte kobling til funksjonaliteten og det samlede uttrykket på kjøkkenet.

Vurder derfor om det er steder på kjøkkenet hvor du trenger ekstra belysning eller omvendt. Husk å ta høyde for lysinnfallet i vurderingene dine.
 

Få hjelp til kjøkkenplanleggingen

Kombinasjon av tre typer lys

Det er viktig å tenke flere lyskilder. Det skyldes at hver type lys tjener sitt formål. Det skal være et lys til enhver anledning – enten du skal ta et glass rødvin eller snitte løk. I den sammenheng er det tre typer av kjøkkenbelysning du helst skal kombinere:

  • Stemningslys: Det skaper varme og en hyggestemning når lyset blir dempet. Lysdempere forvandler arbeidslys og grunnbelysning til stemningslys når det skrus ned til 2000–2500 kelvin. Bonusinfo: Lyset fra et stearinlys tilsvarer 1800 kelvin.
     
  • Grunnbelysning: Et praktisk lys som vanligvis er plassert i taket og fordeler lyset på kjøkkenet. Skal ligge på 2500–3000 kelvin, hvor 2700 kelvin er det mest normale.  
     
  • Arbeidslys: Det essensielle lyset når du er på kjøkkenet, som vanligvis er plassert under overskap i form av spotter eller lysskinner. Skal ligge på 3000–3500 kelvin.
     

Les også: Fornyelse eller renovering?

Hva er kelvin?

Når vi snakker om kjøkkenbelysning, er det forskjell på varmt og kaldt lys – også kalt fargetemperatur, som er angitt i kelvin. Varmt lys er stemnings- og hyggelys som har en lav kelvin. Det er omvendt med kjølig og mer klart lys, som har en høy kelvin-verdi. 

Ta høyde for refleksjoner

Når du skal velge den optimale kjøkkenbelysningen, avhenger valget av lyskilder i høy grad av hvilke kjøkkenmaterialer du ellers har tenkt å velge. Det skyldes at lyset vil bli reflektert i både skapdører, benkeplater og i visse tilfeller hvitevarene.

Som utgangspunkt vil de mørke overflatene stjele mer av lyset. Vær derfor påpasselig med en skarp kjøkkenbelysning hvis du foretrekker mørke overflater. Her vil en nøytral hvit farge på 2700 kelvin være å foretrekke.
 

Se alle kjøkkenmaterialene

Riktig lys og fargegjengivelse

Det er alltid en god idé å se lyset i en lampe før du bestemmer deg for om det skal være en del av kjøkkenbelysningen din. Da er du sikret at du rent faktisk får den belysningen du ønsker på kjøkkenet. Det stemmer uansett om det gjelder grunnbelysning eller arbeidslys.

Du er velkommen til å besøke din lokale DESIGNA-butikk. Her kan du se nærmere på alle mulighetene innenfor kjøkkenbelysning. Vi hjelper og guider deg gjerne i riktig retning.
 

Finn nærmeste butikk

Book et møte med en konsulent

Book et uforpliktende møte med en av våre konsulenter. Få en god kopp kaffe og en prat om mulighetene for nytt kjøkken, bad eller garderobe.

Book et møte her