Hvilken kjøkkenvask og armatur skal du velge?

Kjøkkenvask og armatur er helt sentrale elementer for kjøkkenets funksjon og uttrykk. Bare tenk på alle de gangene du skrur på springen i løpet av en dag. Få råd og inspirasjon til hvordan du velger vask og armatur.

Vurder behovene dine nøye

Når du skal velge en ny kjøkkenvask, bør du vurdere størrelse, form og materialvalg. I tillegg må du huske at den både skal være praktisk for arbeidsgangen, estetisk og passe inn i kjøkkenets design.

Derfor er det et godt råd å ta utgangspunkt i det kjøkkenet du har i dag. Hva fungerer godt? Hva skal være annerledes? Det hjelper å finne ut hva behovene dine er.
 

Få styr på kjøkkenplanleggingen

Velg mellom tre typer vasker

De fleste liker å ha plass på begge sider av kjøkkenvasken. Når det er sagt, er det individuelt hva du skal prioritere. Det avhenger av hvordan du bruker kjøkkenet ditt. Overordnet kan du velge mellom tre typer vasker som skal passe til dine behov:

 • Enkeltvask: Gir masse plass til store gryter og passer inn på alle kjøkken.
   
 • Dobbeltvask: Mulighet for flere gjøremål på samme tid. Det kan likevel oppleves som en ulempe at det er mindre plass til å vaske opp store fat og ovnspanner.
   
 • To separate vasker: Gir plass til flere på kjøkkenet samtidig, men er også en mer plasskrevende løsning.
   

Se utvalget av kjøkkenvasker

Den praktiske kjøkkenvasken

Mange kjøkkenvasker er laget i rustfritt stål, da det er et hygienisk materiale. Det er derfor også et godt valg til de fleste kjøkken hvis du er på utkikk etter et praktisk valg. Andre fordeler ved rustfritt stål er:

 • tåler høy varme
 • robust og resistent
 • ideelt til råvarer
 • enkelt å rengjøre

En kjøkkenvask i rustfritt stål fås både med blank og matt overflate, som gir kjøkkenet et rått og industrielt uttrykk.
 

Bli inspirert til å velge kjøkkenelementer

Granitt gir personlighet til kjøkkenet

Ønsker du å gi kjøkkenet ditt et personlig preg, er en vask i granitt en opplagt mulighet. Materialet har en behagelig overflate som fås i opptil 10 forskjellige farger. Velg blant annet en sort vask som kontrast til et lyst kjøkken.

Granitt er et robust materiale som holder fargen. I tillegg er granitt rengjøringsvennlig, hygienisk og tåler høy varme. Velger du en vask i granitt, får du både et praktisk og flott design, men det er også en dyrere løsning enn en stålvask.
 

Les også: Hva koster et nytt kjøkken?

Hvilken armatur skal du velge?

Kjøkkenarmaturen er hjemmets mest praktiske armatur. Det skal være enkelt å vaske opp, skylle av og fylle gryter, vannkanner og vaskebøtter med vann. Samtidig må armaturen gjerne ha et flott design som gjør kjøkkenet innbydende å se på. 

Når du skal velge armatur, kan du overordnet velge mellom følgende typer armaturer:

 • L-tut: Passer med sin markante form godt til det moderne kjøkkenet.
   
 • U-tut: Den myke formen er tidløs og elegant, som passer til de fleste kjøkkener.
   
 • C-tut: Minner på mange måter om armaturer med U-tut. Den organiske og slanke formen er et klassisk valg.
   
 • Armatur med uttrekk: Den fleksible løsningen som forlenger vannkranen og gjør det enkelt å skylle store gryter.
   

Innred kjøkkenet optimalt

Få luksus i hverdagen

Med Quooker får du en armatur ut over det vanlige. Faktisk får du opptil fem funksjoner i ett armatur: Kaldt, varmt, kokende, avkjølt og brusende vann.

Med en armatur fra Quooker får du luksus i hverdagen og et element som garantert vil imponere gjestene dine.
 

Se utvalget fra Quooker

Skap blikkfang med armaturen

Kjøkkenarmaturen er et opplagt element til å skape blikkfang. Er kjøkkenet ditt i hvite og lyse toner, kan en armatur i messing være et frisk innskudd.

Liker du de små detaljene, kan du vurdere om kjøkkenvasken din skal ha en farget avløpsdel. Du kan velge mellom kobber, messing eller gunmetall – og hvis det skal være helt gjennomført, kan du velge en armatur og såpedispenser i matchende farge.
 

Bli inspirert i vår katalog

Gi kjøkkenet nytt liv

En ny kjøkkenvask og en ny armatur kan være nettopp det ditt gamle kjøkken trenger. Det gir et nytt uttrykk, men det gir også mer arbeidsglede på kjøkkenet.

Du kan også fornye kjøkkenet ved å skifte fronter eller benkeplate. Hvis du har et begrenset budsjett, kan du skifte kjøkkenhåndtak, som er en enkel og billig måte å fornye kjøkkenet på.
 

Få tips til renovering av kjøkkenet

Glem ikke den rette monteringen

Monteringen av kjøkkenvasken kan gjøres på flere måter, men det avhenger av materialet. Den klassiske løsningen er en underlimt vask hvor vasken er plan med benkeplaten, slik at du unngår en kant som samler opp skitt.

Er benkeplaten i granitt eller naturstein, anbefaler vi en planlimt vask. Til benkeplater i stål kan du få sveiset vasken, slik at det blir en samlet enhet som gir en praktisk løsning.
 

Få hjelp av en innredningsekspert

Kan jeg montere vasken selv?

Skal du bare skifte vasken, og den tidligere vasken har samme størrelse, kan du montere vasken forholdsvis enkelt selv. Vær likevel oppmerksom på at avløpet blir riktig montert, og sørg for å fuge omkring vasken slik at du unngår vann mellom benkeplate og vask.
 

Få hjelp til å velge benkeplate

Få hjelp til å velge

Det er de små detaljene som gjør forskjellen i hverdagen. Når du velger et DESIGNA-kjøkken, er det du som er designeren. Innredningsekspertene våre står likevel alltid klare til å hjelpe og veilede deg.

Book et møte her